Publicerad den

Hästens foderstat – att tänka på

Vad är en foderstat?

Så vad är egentligen en foderstat? Foderstat kallas den kombination av olika foder som ges. För en häst baseras den största delen av foderstaten på grovfodret. Foderstaten är unik för varje häst.

För att kunna bestämma en hästs foderstat behöver grovfodret analyseras.

För att hästen skall kunna prestera optimalt och ha en god mag- och tarmhälsa bör man göra en så korrekt foderstat som möjligt. Baserat på grovfodrets näringsvärden kan vi räkna fram en foderstat som utgår från din hästs behov och förutsättningar. Tänk på att alltid utfodra minst 1,5 kg torrsubstans grovfoder per 100 kg häst och dag för att hästens mage och tarm ska fungera på bästa sätt.

Fler faktorer som påverkar foderstaten

Förutom att analysera sitt grovfoder är det vissa faktorer man bör fundera över innan man gör en foderstat:

      • Hästens vikt
      • Utevistelse
      • Arbete
      • Nuvarande hull
      • Äter min häst långsamt eller fort
      • Lätt eller svårfödd
      • Temperament
      • Nuvarande hälsotillstånd

Du som känner din häst, vet också om den har perioder på året då den har lättare att falla ur och tappa muskelmassa. Kanske perioder då den inte har samma energi som vanligt. Då tar vi hänsyn till detta i foderstaten.

Räkna kg ts till kg vara

För att på ett snabbt och enkelt sätt kunna jämföra olika grovfoder brukar man prata om näringsinnehåll per kg torr-substans, ts.

Ett kg grovfoder med 60% ts innehåller således 60%, eller 600 g, torr substans och 40%, eller 400 g, vatten.

Det är den torra substansen som innehåller näringen. Ett kg ts av ett grovfoder innehåller alltid mer näring än ett kg av samma foder.

Exempel
Hö med 84 % ts  >>>  5 kg ts/0,84 = 6 kg hö
Hösilage med 60 % ts  >>>  5 kg ts/0,60 = 8 kg hösilage
Ensilage med 35 % ts  >>>  5 kg ts/0,35 = 14 kg ensilage

Kraftfodergiva

Kraftfodergivan baseras på de analyserade näringsvärdena i det grovfoder du använder. Ge hästen grovfoder innan du utfodrar med kraftfoder fördela fodergivan på flera utfodringstillfällen per dygn. Se till att hästen alltid har fri tillgång till rent och friskt vatten.

Fördjupning & foderstatsberäkning

Vill du fördjupa dig än mer i foderstat har HästSverige en toppenbra foderskola i 10 delar.  De har en även ett foderstatsprogram där du får hjälp med att räkna ut en bra foderstat till din häst!