Hoppa till navigering
Hoppa till innehåll
0 kr
0
Varukorg
0
Meny
Webshop
Analyspaket – Häst
Analyspaket – Nöt
Analyspaket – Får
Kombianalyspaket
Hygienpaket
Instruktioner
Arbetsgång vid analys
Provtagning
Tolkning av analyspaket
Näringsanalys häst
Näringsanalys nöt
Näringsanalys får
Hygienanalys
Fördjupning
Artiklar
Länkar
FAQ
Om Oss
Om Optilab
Köpvillkor
Integritetspolicy
Kontakt
Webshop
Analyspaket – Häst
Analyspaket – Nöt
Analyspaket – Får
Kombianalyspaket
Hygienpaket
Instruktioner
Arbetsgång vid analys
Provtagning
Tolkning av analyspaket
Näringsanalys häst
Näringsanalys nöt
Näringsanalys får
Hygienanalys
Fördjupning
Artiklar
Länkar
FAQ
Om Oss
Om Optilab
Köpvillkor
Integritetspolicy
Kontakt
Hem
>
Artiklar
Får, Häst, Nöt
Fått din grovfoderanalys? Så tolkar du den!
Svaret på din grovfoderanalys har anlänt! Men vad är nu detta? Torrsubstans, råprotein, omsättbar energi? Vad betyder det och hur vet man vilka värden som är bra eller inte? Det kan vara rätt förvirrande, speciellt om det är första gången man får en grovfoderanalysrapport. Men som tur har vi satt…
Får, Häst, Nöt
Så tar du ett grovfoderprov
Grovfoderprovet är en viktig del av analysen. Analysen utförs på det prov du skickar in och om inte det provet är representativt för det parti foder du vill fodra med är inte analysen det heller.ProvhanteringTänk på detta vid hantering av provet:När provet är uttaget kan du med fördel klippa det…
Häst
Därför ska du göra en grovfoderanalys
Vad är en grovfoderanalys? Genom en grovfoderanalys får du reda på bland annat reda torrsubstans (ts), energi, protein, NDF (fiber), socker, aska och mineraler. Här finns instruktioner till hur du tar ett grovfoderprov. När provet sedan anländer till labbet kommer det registreras och packas upp för att torkas i ett…
Hygien, Spannmål
Rengöra silos – en checklista
Temperatursvängningar och årstidsvariationer är utmanande när det kommer till silohygien. Under långa regnvädersperioder finns det fara för fuktinslag i silon. Höga dagstemperaturer och relativt kalla nätter innebär att siloväggarna och fodret närmst väggen värms upp under dagen. På grund av den höga temperaturen kommer luften mellan foderpelletsen att mättas av…
Foder, Spannmål
Grå havre – vad är det?
I slutet av skördeperioden då väderläget oftast är ostadigare ökar den relativa fuktigheten och havren får då en mörkare beläggning som består av sotsvampar.Dessa sotsvampar domineras av svampsläktet ”Cladosporium” vilken är en mögelsvamp som sätter sig utanpå havreskalet och ger en grå till svart färgning av kärnorna.Att utfodra hästar med…
Häst
Giftiga växter för häst
Vilka växter är det som är giftiga för häst? Hästar är generellt duktiga på att sortera bort sådant som de inte bör äta. Men om betet börjar tryta kan de bli mindre nogräknade. På ett magert bete eller i slutet av sommaren kan hästarna äta utav giftiga växter i brist…
Häst
5 faror på betet för hästen
Vilka faror finns egentligen när hästen går på bete? Vi har listat några som kan vara bra att ha koll på under sommaren.1. InhägnadenHa som rutin att kontrollera staketet på betet mellan varven. Staket med slaka band eller rep kan leda till att hästarna fastnar och i värsta fall får…
Foder, Häst
Vad är EMS och vad kan man göra åt det?
Vad är EMS? EMS är ett samlingsnamn på olika tillstånd som påverkar insulinfrisättningen i hästens blod. Mer och mer hör man även termerna insulindysreglering (ID) och insulinresistens (IR). Insulindysreglering (ID) används för att beskriva hästar som har IR och onormalt höga insulinkoncentrationer i blodet vid fasta och/eller utfodring. Hästar med…
Häst
Att tänka på vid hästens pälsbyte
Vad ska man tänka på vid pälsbyte hos häst? Och hur hjälper man hästen under pälsfällning? Hårremsbyte kan ta mycket på hästarna eftersom det går åt mer protein och energi att sätta den nya pälsen. Många hästar kan bli trötta och ändra beteende av pälssättning. Hästen är programmerad att prioritera pälssättningen…
Foder, Häst
Hö, hösilage och ensilage – vad är bäst för hästen?
När det kommer till att välja rätt grovfoder för din häst finns det flera punkter att överväga. Bland de vanligaste alternativen finns hö, hösilage och ensilage. Men vad skiljer egentligen dessa åt, och vilket är bäst för din häst? I den här guiden kommer vi att utforska de största skillnaderna…
Foder, Häst
Förebygg 4 foderrelaterade sjukdomar hos häst
Utfodringen är en av de viktigaste faktorerna för din hästs hälsa. Vissa sjukdomar kan förebyggas med rätt utfodring medan andra kan undvikas med en anpassad utfodringsrutin. Här tar vi upp tar några vanliga foderrelaterade sjukdomar och hur dessa kan förebyggas. 1. Kolik Ordet kolik betyder egentligen tarmkramp och innebär smärta…
Foder, Hygien
Att tänka på vid flytgödsling av vall
Med höga priser på konstgödsel och en osäker prisbild på marknaden, blir användandet av flytgödsel mer och mer attraktivt. Men är stallgödsel helt problemfritt och hur påverkar det grödorna på vallen?Kan påverka ensileringsprocessen negativtFlytgödsel innehåller klostridier, tarmbakterier och buffrande ämnen som kan störa ensileringsprocessen. Detta kan försämra ensilagets hygieniska och…
Hygien
Ökning av Bönsmyg i åkerböna
Under det senaste årtiondet har vi sett en stadig ökning av Bönsmyg – Bruchus Rufimanus. Baggarna är ovala mellan 3-5 mm och har gulaktiga framben och mörkt skal med ljusa hår befläckade partier. Larverna är vitgula med brunt huvud och är ca 6 mm långa. Angreppen på bönorna ser man…
Hygien, Mikrobiologi
Penicilliumsvamp – en risk vid dåligt rengjord silo
Emellanåt ser vi på Optilab kundprover för hygienkontroll som till största delen består av svampen Penicillium. Denna svamp är vanlig när kontaminering från dåligt rengjorda lagerutrymmen skett. Det kan vara väggar och golv i planlager eller hängningar av gammal vara på siloväggar. Svampar av familjen Penicillium består av arter som…
Foder, Hygien, Mikrobiologi, Spannmål
Mikrobiologi i foder och spannmål
Angrepp av olika mikroorganismer i foder kan få besvärliga konsekvenser. Därför kan det vara bra att göra hygienanalys på spannmål som används som foderråvara. De mikroorganismer som vi främst letar efter är svampar som jäst och mögel men också några typer av bakterier. ”Vad är problemet?”Problemen kan vara av olika…
Optilab
Stäng
Optilab
Provmärkning
Avbryt
Spara