Provtagning

Är en viktig del av analysen. Analysen utförs på det prov du skickar in och om inte det provet är representativt för det parti foder du vill fodra med är inte analysen det heller. Ett vanligt fel är att bara ta ett prov från en bal. Då är risken att man missar variationen i partiet. Det är alltid bättre att plocka ut prov från flera balar och slå ihop det till ett större prov än att ta ut ett stort prov från samma ställe på en bal.

Ett annat vanligt fel är att skaka höet innan det läggs i påsen eller att dra ut strån från en höbal som inte öppnats ordentligt. Den mesta näringen finns i bladen och om du skakar eller drar bort dem innan du skickar in provet så analyserar vi mest stjälk och det är troligt att analysen visar på ett sämre näringsvärde än vad det egentligen är i ditt foder.

Provhantering

När provet är uttaget kan du med fördel klippa det till korta bitar och skicka cirka två liter för analys. Förvara och skicka provet i en ren, väl försluten plastpåse, annars kan vattenhalten i provet förändras. Undvik att sända prov före helger då det kan bli liggande på posten någonstans och försämras.

Prov som ska analyseras enbart med avseende på näringsinnehåll kan frysas innan de skickas men frys inte prov som ska analyseras för hygienisk kvalitet. Provet ska märkas med den kod du fick i samband med beställningen. Den talar om för oss vilka analyser vi ska göra och vilket djurslag analysen ska vara anpassad för. Det är också viktigt att provtypen (hö, ensilage, hösilage eller grönmassa) stämmer överens för provet och beställningen.

Följande rutiner rekommenderas:

Löst hö på en skulle

Provtas enklast med en höborr. Ta ut prover på flera ställen på skullen. Blanda innehållet försiktigt i en ren säck eller balja/hink och plocka sedan ut ett prov på ca 2 liter som du lägger i en plastpåse, försluter noga och skickar in.

Höborr

Om grovfodret redan är pressat och inplastat kan man ta sitt prov för analys via en höborr. Foto: Cecilia Müller

Hö i småbalar

Öppna flera småbalar, minst fem stycken och ta några nävar hö ur var och en. Se till att blad, stjälk och fröställningar kommer med i samma förhållande som de ingår i partiet som helhet. Blanda innehållet försiktigt i en ren säck eller balja/hink och plocka sedan ut ett prov på ca 2 liter som du lägger i en plastpåse, försluter noga och skickar in.

Vid egenskörd

Ta provet i samband med skörd. Gå i ett W över fältet och ta flera prover i vallfodersträngen på olika djup eller ta ett par representativa prover ur varje balvagn eller kärra. Slå ihop proverna i en luftig påse (t ex en potatissäck) och låt torka färdigt på skullen innan provet skickas för analys. Det går även att skicka in provet som grönmassa d.v.s. utan att torka det först på höskullen. Blanda då innehållet försiktigt i en ren säck eller balja/hink och plocka sedan ut ett prov på ca 2 liter som du lägger i en plastpåse, försluter noga och skickar in.

Hösilage/ensilage i storbal

Det är enklast att använda en ensilage- eller höborr. Ta prover ur minst tre storbalar och klistra ihop hålen väl efter provtagning med särskild ensilagetejp (inte silvertejp!). Har man inte tillgång till borr kan man rulla upp balarna och skära ut prover på flera ställen. Blanda innehållet försiktigt i en ren säck eller balja/hink och plocka sedan ut ett prov på ca 2 liter som du lägger i en plastpåse, försök få ut så mycket luft som möjligt och stäng sedan påsen ordentligt. Förvara provet svalt eller fryst tills du skickar det för analys. Ett annat sätt är att ta ut prov från de första balarna som öppnas och förvara proven i frysen tills minst tre balar öppnats och provtagits. Ett samlingsprov skickas sedan för analys.

Vid egen hösilge/ensilageskörd

Ta provet från fältet i samband med skörd innan pressning och plastning sker. Gå i ett W över fältet och ta flera prover i vallfodersträngarna på olika djup. Blanda innehållet försiktigt i en ren säck eller balja/hink och plocka sedan ut ett prov på ca 2 liter som du lägger i en plastpåse, försök få ut så mycket luft som möjligt och stäng sedan påsen ordentligt. Förvara provet svalt eller fryst tills det skickas för analys. Skicka helst i början av veckan så det är så oförstört som möjligt när det når laboratoriet. Ett gräsprov som varken är färdigtorkat eller inplastat kallas grönmassa och dessa prov är känsliga för värme. Det är extra viktigt att ett sådant prov hålls svalt innan analys för att inte näringsinnehållet ska påverkas. (Källa: Hästsverige)

Prov för hygienanalys

Vid hantering och uttagning av prov för hygienanalys är det viktigt att noggrant rengöra händer och utrustning innan prov tas ut. Diska och tvätta med tvållösning och skölj därefter väl och låt lufttorka. I övrigt följ tidigare instruktioner för provtagning.

COLOURBOX34157040

Hö, hösilage och ensilage – vad är bäst för hästen?

I den här guiden utforskar vi de största skillnaderna mellan hö, hösilage och ensilage och vilka faktorer du bör överväga när du väljer grovfoder till din häst.

Vi finns även på Facebook!