Vad ska man egentligen tänka på när det gäller spannmålshantering? Vad är viktigt att ha i åtanke för att undvika dålig spannmålshygien? Vi ger dig 6 tips!
6 tips spannmålshantering
God hygien
Här ingår givetvis omsorgsfull städning i silon och angränsande utrymmen. Inte minst i inlastningsfickor, elevatorgropar och ändlägen på transportband.
→ Din hygienanalys hittar du här!Sanering
Vid upptäckt eller misstanke om skadedjur görs sanering med K-obiol.
Fukt och värme
Spannmålen ska förvaras väl torkad och i förekommande fall kyls med luft där så är möjligt. Se till att torka ner spannmålen till 13% – kör runt spann- målen med visst intervall och var observant på fuktansamling och temperaturhöjning i spannmålen och i synnerhet i begränsade partier, då det ofta är här som tillväxt av ett insektangrepp börjar.
Håll isär
Förvara aldrig partier av föregående års skörd tillsammans med eller i närheten av den nya skörden, såvitt man inte är helt säker på att det är fritt från insekter. Likadant skall man aldrig låta avfall och frånsorterad vara stå kvar i samma lokal eller ens i en annan nära eller angränsande lokal om risk finns för att här kan finnas insekter. Övergång och migration till den nyskördade spannmålen kommer inom kort tid att inträffa.
Rutiner för insekter
Ha rutiner för och hjälpmedel till hands för att kontrollera förekomsten av insekter i spannmålen eller få en snabb indikation på när insekterna börjar etablera sig i en viss silo eller parti.
Föra bok
Skriv ner dina avläsningar av de utplacerade fångstfällorna inom lokalen där spannmålen finns – och i angränsande utrymmen – om det finns risk att insekter kan komma in här. Det är lika viktigt att notera och verifiera nollvärden, man har då ett uppskrivet värde som ett protokoll på att förekomsten var ”noll”.
Liknande inlägg
Så förebygger du lagringsskador på spannmål
Stora delar av årets spannmålsskörd är inkörd och nu är nästa utmaning att hålla kvaliteten uppe under lagring. Mögel är ett vanligt problem, och för att undvika skador....
Mögelanalys ett viktigt redskap
Eftersom svamp och bakterier är naturligt förekommande i vår natur sker det snabbt tillväxt då fukt, värme, syre och lämpligt växtmaterial finns tillgängligt...