Publicerad den

Så förebygger du lagringsskador på spannmål

Stora delar av årets spannmålsskörd är inkörd och nu är nästa utmaning att hålla kvaliteten uppe under lagring. Mögel är ett vanligt problem, och för att undvika skador är det viktigt att hålla koll på lukt och temperatur.

För att undvika lagringsskador är det bland annat viktigt att säkerställa att spannmålet inte tar värme. Att titta, känna och lukta är det enklaste sättet att upptäcka om det börjar bli problem.

Årets skörd ställer krav på full lagringskontroll

Många partier har nu lagrats in med grodda och gröna kärnor vilket ytterligare ställer krav på full lagringskontroll. Sockerhalten ökar när kärnor gror och är det skyddande skalet skadat får mögelsporer fritt inträde i kärnorna. Detta tillsammans med svår torkade gröna kärnor gör varorna betydligt känsligare för hygienproblem.

Eftersom plantorna fick en tuff torkperiod i början av sommaren blev kärnorna mer instabila och med dom höga vattenhalterna svår torkade. På grund av detta har vi nu i lagren en större risk för åter fuktning.

Så testar du kärnorna

  • Eftersom många skador ej syns utanpå kärnorna är det bra att testa med att lukta på hela kärnor.  Efter det mal man ner kärnorna och luktar varefter man mal och hettar upp med kokhett vatten.  Genom att bedöma lukten i dessa tre steg kan man lättare upptäcka oönskade dofter
  • Det är viktigt att hålla koll på den endogena infektionen av lagringsmögel, det vill säga mögelsporer som finns inne i kärnan. Då är det en mögelanalys som gäller. Innehåller mer än tio procent av kärnorna endogena mögelsvampar klassas partiet ner. Är det över 30 procent är det inte lämpligt till djurfoder.

Risk för insektsangrepp

Efter en tids lagring ökar risken för skadedjur och då främst plattbaggar och kornvivlar. Får man fukthärdar i sina partier ökar även risken för baggangrepp, men även tvärtom. Får man angrepp i torr spannmål ökar då risken för mögelangrepp eftersom baggarna skapar fukt.

Så förbygger du lagringsskador

    • God hygien är viktigt, både i silon och i angränsande utrymmen.
    • Lagra aldrig in spannmål med vattenhalt över 14 procent. Undvik att mellanlagra spannmålen någon längre tid från fält till tork eller leverans, maximal vattenhalt för mellanlagring är 17 procent. Undvik även deltorkning med längre ställtid, det vill säga tiden för byte mellan två olika grödor i torken.
    • Spannmålen ska förvaras väl torkad och hålla en temperatur under 15 grader.
    • Blir det värmehärdar bryt dessa genom att direkt köra runt eller på annat sätt röra runt spannmålen.
    • Jämna ut topparna när du lägger in spannmålen i silon. Ligger spannmålen plant går fukten ut i luften, istället för att samlas i topparna som bildas.
    • Var observant på fuktansamlingar och temperaturhöjningar.
    • Förvara aldrig partier av föregående års skörd tillsammans med eller i närheten av den nya skörden.
    • Partier med innehåll av omogna, gröna kärnor är känsligare då de gröna kärnorna håller mer vatten och har en längre torktid.
    • Kärnor som har grott är lagerkänsliga eftersom en del av stärkelsen går över till socker och det skyddande skalet är skadat.
    • Skaffa rutiner och hjälpmedel för att kunna kontrollera förekomsten av insekter i spannmålen.

Liknande inlägg

Rengöra silos – en checklista

Temperatursvängningar och årstidsvariationer är utmanande när det kommer till silohygien. Under långa regnvädersperioder finns det fara för fuktinslag i silon. Höga dagstemperaturer och relativt kalla nätter innebär att siloväggarna och fodret närmst väggen värms upp under dagen.

Penicilliumsvamp i petriskålar

Penicilliumsvamp – en risk vid dåligt rengjord silo

Emellanåt ser vi på Optilab kundprover för hygienkontroll som till största delen består av svampen Penicillium. Denna svamp är vanlig när kontaminering från dåligt rengjorda lagerutrymmen skett. Det kan vara väggar och golv i planlager eller hängningar av gammal vara på siloväggar.

Vi finns även på Facebook!