Som ni alla vet har vi i år en stor utmaning med årets spannmålsskörd, den största på många decennier inte minst på kvalitetssidan. Ulf Thorpert, vår laboratoriechef, förklarar årets problematik.
Det blev ett svårt år, 2023, ur växtodlingssynpunkt. Året började väldigt torrt, och man talade om ett andra 2018. Dock slog vädret om och istället blev sensommaren och hösten blöt. Hur påverkas grödorna av detta omslag? Ulf Thorpert berättar:
Brådmogna kärnor
-Den torra och varma våren och försommaren gjorde plantorna stressade och i vissa fall blev kärnorna brådmogna. Spannmålen blev då betydligt instabilare och känsligare vilket innebar allt från ett mer instabilt falltal, känsligare grobarhet, fältgroning och svårtorkade partier.
-När regnen sedan kom, bildade vårgrödorna i många fall grönskott och vi fick två generationer plantor där resultatet vid tröskning var höga andelar omogna kärnor, fortsätter Ulf. Omogna kärnor är mer svårtorkade och det finns stor risk att vattenhalten blir något högre i dessa partier, vilket medför mögelhärdar som exponentiellt tillväxer i partierna.
-Vi såg även fältgrodda partier i alla sädesslag samt hos oljeväxter.
Grodda kärnor en risk
När en kärna gror omvandlas en del av stärkelsen till socker, det skyddande skalet skadas och det blir fritt inträde för mögelsporer som får en snabbare tillväxt i den nya miljön.
-Tyvärr är risken stor att många känsliga partier med hög vattenhalt fick ligga lite för länge i värmen innan de kom på tork, säger Ulf. I kombination med grodda och gröna kärnor ökar därför risken för lagringsskador.
Lagringstid innan tork
-Den maximala lagringstiden innan tork för en vara som har 22 % i vattenhalt ligger på ett dygn vid 17°C, fortsätter han. Detta gäller normal oskadad spannmål. Har man istället t.ex. grodda kärnor i partiet minskar lagringstiden innan tork betydligt.
Eftersom kärnorna i år är något instabilare och vi torkar in vid betydligt högre vattenhalt, finns det även en stor risk för återfuktning i lagren. För att säkra sina partier bör man torka ner till minst 13 % i vattenhalt, då klarar man en återfuktning på en procent.
→ Inläggstips: 6 tips på god spannmålshantering
Vad kan man göra förutom att torka partierna snabbast möjligt?
-Om man har höga vattenhalter kan man – om det finns möjlighet – deltorka till 16 % för att få bättre lagringsstabilitet och sedan torka ner sista delen till 13 % när allt är räddat, konstaterar Ulf Thorpert.
-Man kan också motionera spannmålen, fortsätter han. Alltså se till att röra och flytta på sin spannmål. Då bryter man värmehärdar och förlänger lagringstiden innan tork, detta är mycket viktigt om man har partier som inte hinner torkas i tid.
Hygienanalysen blir extra viktig
I år är det även extra viktigt att man säkerställer de partier man har i sina lager med en hygienanalys innan utfodring eller försäljning.
-Enklast är att beställa ett hygienpaket i webshopen hos oss på Optilab och betala med swish eller kort. Då får du en unik kod som du märker provet med. Provet skickas in och svar kommer på mejl eller post.
Behöver du extra rådgivning eller har frågor kring dina analyssvar, tveka inte att kontakta oss! Fyll i vårt kontaktformulär, ring eller mejla oss!
Liknande inlägg
Mögelanalys ett viktigt redskap
Eftersom svamp och bakterier är naturligt förekommande i vår natur sker det snabbt tillväxt då fukt, värme, syre och lämpligt växtmaterial finns tillgängligt...
Rengöra silos – en checklista
Temperatursvängningar och årstidsvariationer är utmanande när det kommer till silohygien. Under långa regnvädersperioder finns det fara för fuktinslag i silon...