Hoppa till navigering
Hoppa till innehåll
0 kr
0
Varukorg
0
Meny
Webshop
Analyspaket – Häst
Analyspaket – Nöt
Analyspaket – Får
Kombianalyspaket
Hygienpaket
Instruktioner
Arbetsgång vid analys
Provtagning
Så analyseras ditt grovfoder
Tolkning av analyspaket
Näringsanalys häst
Näringsanalys nöt
Näringsanalys får
Hygienanalys
Fördjupning
Alla artiklar
Därför ska du göra en grovfoderanalys
Länkar
Vanliga frågor
Om Oss
Om oss
Köpvillkor
Integritetspolicy
Kontakt
Webshop
Analyspaket – Häst
Analyspaket – Nöt
Analyspaket – Får
Kombianalyspaket
Hygienpaket
Instruktioner
Arbetsgång vid analys
Provtagning
Så analyseras ditt grovfoder
Tolkning av analyspaket
Näringsanalys häst
Näringsanalys nöt
Näringsanalys får
Hygienanalys
Fördjupning
Alla artiklar
Därför ska du göra en grovfoderanalys
Länkar
Vanliga frågor
Om Oss
Om oss
Köpvillkor
Integritetspolicy
Kontakt
Hem
>
Artiklar
Foder, Häst
Förebygg 4 foderrelaterade sjukdomar hos häst
Utfodringen är en av de viktigaste faktorerna för din hästs hälsa. Vissa sjukdomar kan förebyggas med rätt utfodring medan andra kan undvikas med en anpassad utfodringsrutin. Här tar vi upp tar några vanliga foderrelaterade sjukdomar och hur dessa kan förebyggas.1. KolikOrdet kolik betyder egentligen tarmkramp och innebär smärta i buken…
Foder, Häst
Hö, hösilage och ensilage – vad är bäst för hästen?
När det kommer till att välja rätt grovfoder för din häst finns det flera punkter att överväga. Bland de vanligaste alternativen finns hö, hösilage och ensilage. Men vad skiljer egentligen dessa åt, och vilket är bäst för din häst? I den här guiden kommer vi att utforska de största skillnaderna…
Nöt
Påverkar mykotoxiner även idisslare?
Den ökade oron för mykotoxiner i foder drivs av både klimatförändringar och ökade kunskaper kring hur mykotoxinerna fungerar. Det man klart och tydligt kan säga är att mykotoxiner påverkar våra produktionsdjur negativt och orsakar höga kostnader i produktionen. Till exempel genom minskat näringsintag och försämrat immunförsvar. Men genom att vara…
Foder, Hygien, Spannmål
Mögelanalys ett viktigt redskap
Eftersom svamp och bakterier är naturligt förekommande i vår natur sker det snabbt tillväxt då fukt, värme, syre och lämpligt växtmaterial finns tillgängligt. En del svampar bildas direkt på fältet ex Cladosporium och Alternaria, dessa har förmågan att bilda stora mängder sporer som lätt blir luftburna, andra växer till i…
Grovfoder, Vallartskola
Vallartskola – Att välja rätt vallsort
Spelar vallfrösort någon roll?Olika vallfrösorter bidrar med olika mycket! En vallfrösort kan ha mer fibrer, medan en annan har mer protein. Vissa vallfrösorter passar som betesgräs medan andra till slåtter.En väl balanserad blandning gör att vallen kan prestera rätt näringskvalitet!Frågor att ställa sig för alla välja rätt vallfröblandningVilket ändamål grovfodret har…
Grovfoder
Vallartskola – Vanligaste vallsorterna
Här är några av de vanligaste arterna i olika vallblandningar! Genom att ha koll på vilka egenskaper du eftersöker, kan du enklare välja rätt blandning för din gård. Rödklöver Bidrar med smaklighet och protein i grovfodretHar en djupgående pålrot och är torktåligPassar bäst i 2-3 skördessystem Vitklöver Bidrar med smaklighet och…
Grovfoder, Häst
Hästens foderstat – att tänka på
Vad är en foderstat? Så vad är egentligen en foderstat? Foderstat kallas den kombination av olika foder som ges. För en häst baseras den största delen av foderstaten på grovfodret. Foderstaten är unik för varje häst.För att kunna bestämma en hästs foderstat behöver grovfodret analyseras.För att hästen skall kunna prestera…
Häst
5 faror på betet för hästen
Vilka faror finns egentligen när hästen går på bete? Vi har listat några som kan vara bra att ha koll på under sommaren.1. InhägnadenHa som rutin att kontrollera staketet på betet mellan varven. Staket med slaka band eller rep kan leda till att hästarna fastnar och i värsta fall får…
Häst
Giftiga växter för hästar
Vilka växter är det som är giftiga för häst? Hästar är generellt duktiga på att sortera bort sådant som de inte bör äta. Men om betet börjar tryta kan de bli mindre nogräknade. På ett magert bete eller i slutet av sommaren kan hästarna äta utav giftiga växter i brist…
Får, Häst, Nöt
Så tar du ett grovfoderprov
Grovfoderprovet är en viktig del av analysen. Analysen utförs på det prov du skickar in och om inte det provet är representativt för det parti foder du vill fodra med är inte analysen det heller.ProvhanteringTänk på detta vid hantering av provet:När provet är uttaget kan du med fördel klippa det…
Häst
Därför ska du göra en grovfoderanalys
Vad är en grovfoderanalys? Genom en grovfoderanalys får du reda på bland annat reda torrsubstans (ts), energi, protein, NDF (fiber), socker, aska och mineraler.Här finns instruktioner till hur du tar ett grovfoderprov. När provet sedan anländer till labbet kommer det registreras och packas upp för att torkas i ett värmeskåp…
Grovfoder
Så analyseras ditt grovfoder
Grovfoderanalys - hur går det till? Hur går det egentligen till när ditt grovfoderprov analyseras för näringsvärden?Efter att du har tagit ut ditt prov, skickar du det till oss. På labbet registreras provet och laboranten packar upp ditt paket och gör iordning det för att torkas i ett värmeskåp under…
Foder, Hygien
Att tänka på vid flytgödsling av vall
Med höga priser på konstgödsel och en osäker prisbild på marknaden, blir användandet av flytgödsel mer och mer attraktivt. Men är stallgödsel helt problemfritt och hur påverkar det grödorna på vallen?Kan påverka ensileringsprocessen negativtFlytgödsel innehåller klostridier, tarmbakterier och buffrande ämnen som kan störa ensileringsprocessen. Detta kan försämra ensilagets hygieniska och…
Grovfoder, Hygien
Så väljer du rätt ensileringsmedel
Grovfodret är grunden. Med en hög kvalitet på grovfodret ökar man smakligheten och kan minska på mängden kraftfoder till sina djur. Men för att uppnå detta måste man ensilera på ett bra sätt.Det finns så många parametrar att ta hänsyn till för att uppnå ett bra grovfoder. Mycket kan gå…
Grovfoder, Näring, Vallartskola
Vallartskola – Rödklöver
Rödklöver är en mycket vanlig vallart som ger grovfodret extra protein. Här lär vi oss mer om en av Sveriges vanligaste vallgrödor - rödklövern! Fakta om rödklöver Rödklöver är en flerårig ärtväxt och blommar hela sommaren och långt in på hösten.Kronan är vanligen rosa eller röd, men kan ibland vara…
Grovfoder, Nöt
8 råd vid grovfoderbrist
Låg vallskörd kan göra att tillgången av grovfoder blir begränsad delar av, eller under hela, året. År då det är osäkert om grovfodret kommer att räcka till är det viktigt att jobba förebyggande. Detta kan vara genom god och noggrann ensilering, men även via åtgärder som att ge extra kraftfoder.…
Får
Grovfoderkvaliteten avgörande för får
Grovfodret är basen Eftersom grovfodret utgör basen i utfodringen av dina tackor och lamm är det viktigt att sikta på rätt kvalitet. Vad som är lämplig kvalitet beror på vilket stadie djuret är i.Skördetidpunkt, vallfröblandning och gödsling är några av de viktigaste faktorerna för att påverka den näringsmässiga kvaliteten i…
Häst
3 saker att tänka på vid hästens pälsbyte
Vad ska man tänka på vid pälsbyte hos häst? Och hur hjälper man hästen under pälsfällning? Hårremsbyte kan ta mycket på hästarna eftersom det går åt mer protein och energi att sätta den nya pälsen.Många hästar kan bli trötta och ändra beteende av pälssättning. Hästen är programmerad att prioritera pälssättningen och…
Hygien, Spannmål
Så här bekämpar du renkavle
Konkurrens-kraftigt gräsogräs Renkavle är ett ettårigt gräsogräs som framför allt hittas på Gotland och Skåne, men har etablerat sig lokalt uppåt i landet. Enligt Jordbruksverket är renkavle ”mycket konkurrenskraftigt” Vi frågar Niklas Ingvarsson produktchef hos Svenska Foder, hur man bekämpar renkavlen. Han kan inte nog betona vikten av att vara…
Nöt
Så väljer du rätt vallblandning för nöt
I samarbete med Svenska Foder Mjölk - och Köttdjur Mjölkkor kräver mycket energi och protein för att producera mycket mjölk. Även växande djur har ett stort behov av energi och protein. Ett tidigt skördat grovfoder har ofta höga energi- och proteinvärden medan en senare skörd ger högre NDF och lägre…
Får
Så väljer du rätt vallblandning för får & lamm
I samarbete med Svenska Foder Får och lamm Får är gräsätare och mår bäst när de får äta ett bra grovfoder. Grovfodret behövs för att stimulera idissling och genom att utfodra ett tidigt skördat grovfoder med höga energi- och proteinvärden kan du minska på kraftfodret och ändå öka tillväxten på…
Häst
Så väljer du rätt vallblandning för häst
I samarbete med Svenska Foder Häst Ensilage, grönmassa och hö kan ha mycket olika näringsinnehåll. Val av rätt fröblandning, gödselstrategi och inte minst skördetidpunkten är exempel på hur du kan påverka innehållet. Vad som är ett näringsmässigt optimalt grovfoder varierar. En högpresterande travhäst, har ett högre energibehov än en fritidshäst.…
Får, Foder, Häst, Hygien, Nöt
Mögelanalys säkerställer toxinfritt foder
En av grundpelarna för tillverkning av toppfoder är att ständigt säkerställa råvarornas hygieniska kvalité allt för att undvika mögeltoxiner. I många fall görs inga kontroller av den hygieniska kvalitén på foderråvaror och i vissa fall analyserar man något enstaka toxin. Detta är en stor chansning och möjligheten att hitta rätt…
Hygien, Spannmål
Stora risker med årets spannmålslagring
Som ni alla vet har vi i år en stor utmaning med årets spannmålsskörd, den största på många decennier inte minst på kvalitetssidan. Ulf Thorpert, vår laboratoriechef, förklarar årets problematik. Det blev ett svårt år, 2023, ur växtodlingssynpunkt. Året började väldigt torrt, och man talade om ett andra 2018. Dock…
Hygien, Spannmål
6 tips på god spannmålshantering
Vad ska man egentligen tänka på när det gäller spannmålshantering? Vad är viktigt att ha i åtanke för att undvika dålig spannmålshygien? Vi ger dig 6 tips! 6 tips spannmålshantering God hygien Här ingår givetvis omsorgsfull städning i silon och angränsande utrymmen. Inte minst i inlastningsfickor, elevatorgropar och ändlägen på…
Häst
3 trender vi ser i årets grovfoder
Vilket näringsvärde ett grovfoder får avgörs av flera olika faktorer som bland annat väder, gödsling och skördetidpunkt. Vi tar ett snack med Kerstin Bagge från Svenska Foder om årets grovfoder. Hon menar att det går att se säsongsbetonade trender i årets grovfoderanalys. Årets grovfoder Trend 1: Bättre andra- och…
Hygien, Spannmål
Så förebygger du lagringsskador på spannmål
Stora delar av årets spannmålsskörd är inkörd och nu är nästa utmaning att hålla kvaliteten uppe under lagring. Mögel är ett vanligt problem, och för att undvika skador är det viktigt att hålla koll på lukt och temperatur. För att undvika lagringsskador är det bland annat viktigt att säkerställa att…
Hygien, Spannmål
Rengöra silos – en checklista
Temperatursvängningar och årstidsvariationer är utmanande när det kommer till silohygien. Under långa regnvädersperioder finns det fara för fuktinslag i silon. Höga dagstemperaturer och relativt kalla nätter innebär att siloväggarna och fodret närmst väggen värms upp under dagen. På grund av den höga temperaturen kommer luften mellan foderpelletsen att mättas av…
Foder, Spannmål
Grå havre – vad är det?
Grå havre I slutet av skördeperioden då väderläget oftast är ostadigare ökar den relativa fuktigheten och havren får då en mörkare beläggning som består av sotsvampar.Dessa sotsvampar domineras av svampsläktet ”Cladosporium” vilken är en mögelsvamp som sätter sig utanpå havreskalet och ger en grå till svart färgning av kärnorna.Utfodring med…
Får, Häst, Nöt
Fått din grovfoderanalys? Så tolkar du den!
Torrsubstans? Råprotein? Svaret på din grovfoderanalys har anlänt! Men vad är nu detta? Torrsubstans, råprotein, omsättbar energi? Vad betyder det och hur vet man vilka värden som är bra eller inte? Det kan vara rätt förvirrande, speciellt om det är första gången man får en grovfoderanalysrapport. Men som tur har…
Optilab
Stäng
Optilab
Provmärkning
Avbryt
Spara